Om whippets

Det är inte alltid lätt att få en uppfattning om en ras man är intresserad av så jag har skrivit ner lite om hur jag upplever det vara att leva med whippets.

loading...

Det är viktigt att poäntera att en whippet från början är avlad till att vara en hetsjakthund, det innebär att i ert vardagliga liv så kommer din hund ha mer eller mindre jaktinstinkt. Det resulterar även att de är mer eller mindre lätta att ha lösa i skog och mark. Whippets är avlade till att jaga med synen men det finns även individer som tar upp spår för att hitta vilt och det finns individer som inte ens springer efter flyende vilt. Hur mycket du kommer kunna ha din hund lös beror på din hund som individ men även på hur mycket du som ägare har tränat din hund (och hur bra du har tränat den). Som regel skulle jag vilja säga att du ska undvika att ha din hund lös där det finns mycket vilt, när djuren i naturen har ungar och i närhet av trafikerade vägar. Att whippets har jaktlust och springer efter vilt har alltså inte bara med att göra hur mycket lydnad man har på sin hund utan även med hur mycket drift de har, de är faktiskt avlade för just detta ändåmål sedan många år tillbaka.

Whippets är snabba! Det har också att göra med deras arv och vad de är avlade till från början. Jag kan än idag bli förvånad över hur snabba de verkligen är! Det är otroligt fascinerande att se hundarna springa och leka tillsammans, för det är så en whippet helst leker ute, jaktlekar där man antingen är den som blir jagad eller är den som jagar. Det är ett under att de inte skadar sig oftare eller mer med tanke på hur de far fram i skog och mark. Med tanke på detta så kan det vara bra att tänka på vilka hundar som din hund kan ha som lämpliga lekkompisar ute, lika barn leka bäst. Om en liten hund blir omkullsprungen av en whipept som kommer i full fart eller om en stor hund tacklar en whippet som kommer i full fart så kan det resultera i ganska stora skador.

I motsats till jaktlust och fart ute så är de otroliga soffpotatisar inne! Inomhus så kan du räkna med att både din säng och resten av dina mjuka, sköna möbler kommer vara ett tillhåll för din whippet. The essence of life för en whippet är att antingen springa fort eller ligga mjukt och varmt. Och om du bara visste hur beroendeframkallande det är att ha en whippet liggandes bredvid sig. De är även lätta att ha med sig om man ska hälsa på någon vän, bara de kan ligga varmt och mjukt så märker man knappt av dom (då tänker jag på en vuxen whippet då en valp i allra högsta grad brukar märkas av under sin vakna tid). Jag har själv med mig vovvarna till jobbet och även om de ligger på kontoret eller är med i klassrummet så tar det inte många minuter innan de funnit sig till ro och lagt sig till rätta. Whippets är inte heller särskilt gapiga/skälliga eller vaktiga, det är inga egenskaper de avlats för och därför är de väldigt enkla att ha även om man bor i lägenhet. I sin sociala kompetens så har whippeten även väldigt lätt för att fungera i alla möjliga olika situationer och miljöer, såklart hänger det även på hur väl den har socialiserats från det att den var valp. 

Hane eller tik? Som uppfödare så kan jag få känslan av att många valpspekulanter har uppfattningen av att en tik är så mycket enklare att ha än en hane, det kan stämma bättre in på andra raser men på en whippet så är det inte så mycket som skiljer sig åt. Det är snarare så att varje hund skiljer sig åt från individ till individ. En hane väger lite mer och blir lite större (ca 15 kg och 51 cm) medan en tik ligger på ca 12 kg och 47 cm. Hanar är lika trevliga och välfungerande som tikarna och oavsett kön så kommer de alltid tycka bättre om whippets än andra raser. Tikarna löper ju i regel två gånger om året och med tanke på hur bra de trivs i möbler så får man antingen ha tikskydd på inne eller ha filtar/plädar för att skydda möblerna. 


Texten fortsätter under bilden.

Det finns många fördelar med whippet och en av de som många fastnar för är att de har en bra storlek och att de är lättskötta, den korta pälsen drar inte in mycket smuts hemma. Jag har en långhårig katt och han drar in mer smuts och hårar mer än vad 4 whippets gör sammanlagt! Skulle din hund vara smutsig efter en promenad så är det bara att torka av med en fuktig trasa. Däremot så fäller de två gånger om året och då fäller de rätt rejält men det är lätt avhjälpt med ett bad och så kan man borsta hunden med en sk. furminator. Den lättskötta pälsen gör dock att kyla gör sig påmind och av den anledningen så gör det din hund gott att ha ett regntäcke och ett varmt täcke om man går i ruskväder, när det blåser kallt eller när de ska åka i kall bil. Som på alla vovvar så får man ha koll på både tänder och klor, det gör gott att ha som rutin att man går igenom sin hund en gång i veckan (här görs det varje söndag). Tänderna kan man borsta varje dag, man kan spara många pengar från veterinären genom borsta tänderna själv och skrapa bort eventuell tandsten. Klipper man klorna en gång i veckan så behöver man inte klippa så mycket, gott för hunden och för dig!

Hur är det att träna med en whippet kanske man frågar sig? Vinthundar har ju ett rykte om sig att vara "obildbara". Men du kommer bli förvånad över hur bra din hund kommer träna dig ;-) Återigen kan det vara bra att titta på olika rasers ursprung och vad de i grund och botten är avlade för att göra. Whippets har väldigt lätt för att göra sådant som går på ren drift, exempelvis springa lure coursing, rakbana, rundbana eller whippetsprint/whippetrace. De brukar sällan vara några problem med att spåra heller. Långa lydnadspass kanske inte passar en whippet så bra men korta fungerar alldeles utmärkt! Att traggla, nöta och tjöta är inte rätt melodi för att nå fram till en whippet (väldigt få raser uppskattar den metoden överlag). Men de träningssätt som är mer vanliga idag i form av operant inlärning som baseras på positiv förstärkning i form av lek och godis brukar vara whippetens melodi. Man brukar säga att det finns raser som har "will to please" och dit räknas normalt sett inte whippets men de flesta har "will to eat" och med hjälp av den motivation så går det att aktivera din hund i de flesta sporter. Whippeten är ingen "hård" ras där man ska ta i med hårdhandskarna (vill påstå att ingen hund ska tränas med sådana metoder) så det som behövs för att få er vardag att fungera fastnar snart med hjälp av konsekvens och uppmuntran av rätt beteende.

När jag tittade på whippeten som ras så var jag inte helt övertygad om det skulle bli bra, de såg ju så klena ut, frusna och rätt tråkiga. Sen hälsade jag på en vän som har whippets och jag föll som en fura! De var ju skitroliga =)  Som vuxna är de mer värdiga men som valpar är de motsatsen. Historierna är många om valpar som kampar med gardinerna, biter sönder mobiltelefoner och glasögon, dödar krukväxter så halva huset är fullt i jord och diverse olika sätt att "hjälpa till" med att dekorera om hemma... Men man får vara smartare och förekomma sin intelligenta lilla vovve och skapa de bästa förutsättningarna för att lyckas. Så med lite humor och tålamod de första 1-2 åren som tror jag säkert att du kommer vara lika nöjd med valet av ras som jag är.